Sledeći upis počinje 15. avgusta.

Prijavi se na listu čekanja!

Impostacija glasa

Impostacija glasa

Impostacija glasa predstavlja ključnu veštinu u svetu glume, pozorišta, i javnog nastupa. Ova tehnika omogućava glumcima i govornicima da transformišu svoj glas i izraze različite karaktere, emocije i tonove, pružajući publici dublji uvid u priču koja se prikazuje.

Šta je impostacija glasa?

Impostacija glasa je proces oblikovanja i kontrolisanja tonaliteta, intonacije, ritma i volumena glasa radi postizanja određenog zvučnog identiteta ili efekta. To može uključivati ​​menjanje visine, brzine govora, naglaska i drugih karakteristika kako bi se postigla željena interpretacija lika ili izraza.

Načini impostacije glasa:

 • Različiti tonovi i visine: Glumci mogu koristiti širok spektar tonova i visina da bi naglasili emocije ili osobine lika. Na primer, visok ton može sugerišu nevinost ili mladost, dok dubok ton može nagovestiti autoritet ili ozbiljnost.
 • Promena brzine govora: Menjanje brzine govora može dramatično uticati na percepciju lika ili scene. Brži tempo može izraziti uzbuđenje ili paniku, dok sporiji tempo može naglasiti tugu ili introspekciju.
 • Kontrola intonacije: Promena intonacije može dodati složenost karakterima i situacijama. Na primer, naglasak na određene reči može istaći značajne momente ili naglasiti emocije.

Gde se koristi?

 • Pozorište: U svetu pozorišta, impostacija glasa je ključna za stvaranje uverljivih likova i prenošenje emocija na publiku. Glumci koriste ovu tehniku kako bi oživeli likove i doprineli atmosferi predstave.
 • Film i televizija: Glumci u filmu i televiziji takođe koriste impostaciju glasa kako bi se prilagodili različitim scenarijima i likovima. Ova veština pomaže im da se istaknu u ulogama i da ostvare dublju povezanost sa gledaocima.
 • Javni nastupi: Govornici na javnim nastupima često koriste impostaciju glasa kako bi zadržali pažnju publike i efikasno preneli svoju poruku. Promena tona i intonacije može dodati emocionalnu dubinu i ubedljivost njihovom izlaganju.

Ukratko, impostacija glasa je esencijalna veština koja omogućava glumcima, govornicima i umetnicima da izraze svoju kreativnost, prenesu emocije i stvore dublju vezu sa publikom. Razumevanje i veština u ovoj oblasti su ključni za uspeh u svetu glume i javnog nastupa.

Kako se postiže impostacija glasa?

Glumci postižu impostaciju glasa kroz različite tehnike i vežbe koje im pomažu da oblikuju svoj glas prema potrebama likova koje igraju ili situacijama koje prikazuju. Evo nekoliko ključnih metoda koje glumci koriste:

 1. Vežbe disanja: Kontrola disanja je osnova impostacije glasa. Glumci se često vežbaju dubokim disanjem kako bi proširili kapacitet svojih pluća i poboljšali kontrolu nad izdisajem tokom govora. Ovo im omogućava da produže fraze, promene ritam i postignu željeni volumen glasa.
 2. Vežbe zagrevanja glasa: Pre nego što krenu sa izvođenjem, glumci često koriste vežbe zagrevanja glasa kako bi pripremili svoje glasne žice i omogućili im fleksibilnost i agilnost tokom izvođenja. Ove vežbe mogu uključivati razne vokalne skale, trilere, i glasovne vibracije.
 3. Analiza teksta: Glumci pažljivo analiziraju tekst koji izvode kako bi razumeli emotivne i psihološke karakteristike likova i situacija. Na osnovu ove analize, prilagođavaju svoj glas kako bi odgovarao karakteru, emocijama i tonu scene.
 4. Igranje sa različitim tonovima i intonacijom: Glumci eksperimentišu sa različitim tonovima, visinama i intonacijama kako bi pronašli najprikladniji izraz za svoj lik ili trenutnu situaciju. Ovo uključuje promene u glasnoći, naglasku na određenim rečima i ritmu govora.
 5. Korišćenje govornih tehnika: Glumci često koriste razne govorne tehnike kao što su artikulacija, projekcija, naglašavanje i pauze kako bi dodali dubinu i teksturi svojim izgovorenim rečima. Ove tehnike im omogućavaju da jasno prenesu svoje misli i emocije publici.

Kroz kontinuiranu praksu i istraživanje, glumci razvijaju svoju sposobnost impostacije glasa i postaju vešti u stvaranju uverljivih, emotivno nabijenih performansi koje ostavljaju snažan utisak na publiku.

U školi glume Drama Studio u okviru predmeta tehnika glasa i dikcija, uči se impostacija glasa. Pored ovih predmeta i glume kao osnove, u standard programu imamo i ples i scenski pokret. Nalazimo se u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.